[Mass Effect 2] Wersja językowa po raz kolejny...

Ostatni post: 07-26-2010 8:47, autor: Ptasiek83. Odpowiedzi: 45.
Strona 1 z 4 (46 pozycje) 1 2 3 4 Dalej >
Rozmieść posty: Wstecz Dalej
  • 01-30-2010 16:01

• Artonis
    • Brak oceny
    • Data dołączenia01-30-2010
    • Posty3
    • Punkty25

No [N] [Mass Effect 2] Wersja językowa po raz kolejny...

Aloha! Mniej więcej od 3 dni usiłuje nabyć Mass Effect 2 w Polsce w pełnej wersji angielskiej i EPIC FAIL. W czwartek wracając wieczorkiem do domu zaszedłem sobie do sklepu Empik widząc już na półce edycje kolekcjonerską Mass Effect 2. Popędziłem czym prędzej do domu po gotówkę by ją nabyć wpierw jednak sprawdziłem w internecie na stronie Empiku czy gra oby na pewno jest również w wersji angielskiej. Klik klik sprawdzam jest, zaraz obok otwieram newslettera jednego z serwisów gier komputerowych i w tytule "Mass Effect 2 w Polsce bez wersji angielskiej epic fail"... Więc chwytam za telefon i dzwonie do Empiku and ... "No nie ma wyboru ale jest taka metoda że wystarczy tylko zamienić parę plików i będzie działać angielski dubbling" no i WTF?! wydaje to 170 zł i co? Mam jeszcze coś kombinować w plikach? No przepraszam bardzo, a za co dostają pieniążki programiści i cała inna rzesza ludzi pracująca tak by gracz był zadowolony? Bo mi to zalatuje amatorszczyzną jak takie sytuacje mają miejsce, płace to wymagam. Czytam dalej... Wersja digital jest po ang! Jupi! Wchodzę do EA store klik klik do koszyka, metoda płatności pay pall i .... bam... "W chwili obecnej nie możemy przetworzyć Twojego zamówienia. Zweryfikuj swoją informację i spróbuj ponownie." WTF po raz 2. Myślę sobie dobra może serwery przeciążone zdarza się zobaczę następnego dnia. Próbuje dziś przeszło dalej! Radość, euforia, doszło już do checkpointa na pay pall klik "ok" i .... ""W chwili obecnej nie możemy przetworzyć Twojego zamówienia. Zweryfikuj swoją informację i spróbuj ponownie." ... Wydawcy gier biadolą tak na piractwo w Polsce, a sami graczy do niego nakłaniają właśnie poprzez takie akcje, po prostu nie chcą naszych pieniędzy za dobrze zrobioną grę ale za to koszmarnie i partacko wydaną w naszym kraju. Nie pisał bym tego ale taka sytuacja spotkała mnie już nie pierwszy raz, choćby nawet w przypadku Fallout 3, który wydała Cenega (kolejna amatorka wedle mojej opinii). Dragon Age kupiłem przez amazona w Anglii i jestem w 100% zadowolony wszystko działa jak marzenie, porostu słodko. Wygląda na to że jak chce kupić grę i być z niej zadowolony w Polsce to nie da rady. Pewnie nie jedna osoba teraz tu napisze "urzekła mnie twoja historia" itp. Ale dla mnie to już spore przegięcie że międzynarodowa korporacja jaką jest EA pozwala sobie na takie wtopy. Sorry panowie i panie ale po prostu przykro patrzeć na to co się dzieję na polskim rynku gier komputerowych. Czy tak trudno jest wydać grę w oryginalnym jej wydaniu? Całą sytuacją jestem olbrzymie zawiedziony i rozczarowany. Przejechałem się na wydawnictwie Cenegi a teraz omal nie przejechał bym się na EA Polska, chwała internetowi za informacje.

Zaklasyfikowane jako:
    • Punkty za posty: 10
  • 01-30-2010 16:37 W odpowiedzi na

• DjSebaPL
    • Top 10 – największy wkład w forum
    • Data dołączenia01-15-2010
    • Lublin
    • Posty539
    • Punkty4 185

Re: Zamieszanie z Mass Effect 2

Kolejny zbędny temat... Po pierwsze zapoznaj się z regulaminem.Co do Twojej wiadomości, jesteś zwykłym maruderem których jest sporo. Pełna wersja polska jest jak najbardziej oryginalna dla Polski, więc jeżeli tak nie lubisz Swojego ojczystego języka to nie masz co tutaj robić. Wsiadaj w pierwszy samolot i leć za granicę. Co do EA Store zawsze możesz do nich zadzwonić i problem by znikł w ciągu kilku minut, ale wolisz pisać o tym na forum zamiast pomyśleć i zadzwonić. Nudne się robią te narzekania. Jestem Polakiem i gram w wersje PL nie płacząc, że się nie podoba (polski dubbing jest na wysokim poziomie). Temat raczej do zamknięcia bo nic nowego nie wnosi... Pozdrawiam

• Punkty za posty: 15
  • 01-30-2010 16:41 W odpowiedzi na

• Havoc
    • Data dołączenia05-22-2008
    • Ząbki
    • Posty953
    • Punkty6 945

DjSebaPL miałem laga przez Ciebie :P

Ponieważ temat powtarza się i zapewne powtarzać będzie (http://forum.ea.pl/t/4637.aspx) postanowiłem, że zasięgne oficjalnego stanowiska EA w tej sprawie. Odpowiedź w poniedziałek.

Do tego czasu podtrzymuję swoje stanowisko z tamtego tematu.

Regulamin forum - jeżeli Twój temat/post nie spełnia jego wymogów, licz się z brakiem odpowiedzi, bądź usunięciem czy też zamknięciem tematu/posta nawet bez powiadomienia.

• Punkty za posty: 5
  • 01-30-2010 16:46 W odpowiedzi na

• Artonis
    • Brak oceny
    • Posty3
    • Punkty25

No widzisz to twoja opinia, żyjemy w wolnym i demokratycznym kraju, każdy ją może mieć. Dla mnie Polska wersja i to jak nie będzie w przyszłości obsługiwać wszelkich patchy oraz DLC (bo zostaną wydane "spolszczone" za pół roku albo dłużej od wydania) jest kiepsko zrobiona, a gram w angielkosjezyczne wersje bo tak mi się podoba i chce mieć wybór, oraz prawo zakupienia jej w swoim kraju. Jeżeli natomiast maruderów jest aż tak wielu to znaczy jednak że coś jest na rzeczy. Również dla Twojej informacji EA nie pacuje w soboty oraz niedziele. Jestem Polakiem ale to nie znaczy że chce grać w gry po Polsku. Pozdrawiam. Zreszą o czym tu mówić zapowiadano oficjalnie 2 wersje językowe PL/ANG na stronie Empik również tak podano.

• 01-30-2010 16:58 W odpowiedzi na

• Havoc
    • Data dołączenia05-22-2008
    • Ząbki
    • Posty953
    • Punkty6 945

Tak zwanych 'maruderów' jest niewielu - w sumie chyba 5 osób na forum (co na ilość sprzedanych w Polsce egzemplarzy znaczy niewielu)

Również dla Twojej informacji EA nie pacuje w soboty oraz niedziele.

Dlatego napisałem, że odpowiem w poniedziałek.
    Tyle ode mnie na teraz. 

Regulamin forum - jeżeli Twój temat/post nie spełnia jego wymogów, licz się z brakiem odpowiedzi, bądź usunięciem czy też zamknięciem tematu/posta nawet bez powiadomienia.

• 01-30-2010 17:01 W odpowiedzi na

• Artonis
    • Brak oceny
    • Posty3
    • Punkty25

Szkoda że ograniczasz się tylko do forum EA, popatrz na krajowe serwisy Gamecorner, Gry - Online czy też Polygamia. Co do maruderów to pisał o nich Seba "...maruderem których jest sporo...".
  • 01-30-2010 18:11 W odpowiedzi na

• TapionPL
    • Brak oceny
    • Data dołączenia01-29-2010
    • Posty5
    • Punkty40

"Tak zwanych 'maruderów' jest niewielu" - No tak bo te forum jest tak popularne, że wszyscy, którzy mają z tym problem, specjalnie zakładają tutaj konta by o tym napisać. Na dużych serwisach jak gry-online "na pewno" nikt sie tym nie interesuje... Przepraszam bardzo, że wydając 130zł na grę, poinformowany o tym, że jest dostępna do wyboru ANGIELSKA WERSJA, chcę ją wybrać. A może powinienem przeprosić za to, że znam język angielski i granie z oryginalnym podkładem sprawia mi więcej frajdy? Przepraszam, że grając w Mass Effect 2, wolę słuchać znanych i cenionych aktorów jak Martin Sheen, Carrie-Anne Moss czy Seth Green... Naprawdę przepraszam, więcej już nie będę kupował gier od Polskiego EA, dam zarobić anglikom. Jak traktujecie Mnie w taki sposób, to już wolę trochę przepłacić i mieć to co reszta cywilizowanego Świata.
  • 01-30-2010 19:01 W odpowiedzi na

• DjSebaPL
    • Data dołączenia01-15-2010
    • Lublin
    • Posty539
    • Punkty4 185

Więc problem rozwiązany, wystarczy robić zakupy w zagranicznych sklepach. Dla każdego "wielu" może oznaczać co innego, np. u mnie wielu oznacza powyżej 3.

• 01-30-2010 19:16 W odpowiedzi na

• TapionPL
    • Brak oceny
    • Posty5
    • Punkty40

Pewnie traktujcie tak klientów, życzę powodzenia w biznesie. Tylko potem nie narzekajcie na to, że ludzie piracą. Ja jestem uczciwy i tak czy inaczej grę kupię, ale cała masa ludzi ściągnie grę z torrentów - właśnie przez takie zagrywki.
  • 01-30-2010 19:17 W odpowiedzi na

• BioComp
    • Brak oceny
    • Data dołączenia10-15-2009
    • Posty4
    • Punkty15

Napisałem wczoraj posta co mi się w w wydaniu EA nie podoba - post poleciał do kosza. Przepraszam, nie mam prawa do zadawania pytań i wyrażania swoich opinii? Myślę że mam - nawet prawo do złożenia reklamacji z tego tytułu iż niektóre warunki umowy sprzedaży zostały naruszone przez EA - jeśli kupując wydawca zapewnia mnie o możliwości wyboru wersji językowej przy instalacji, to przy instalacji TAK MA BYĆ. I nie ruszają mnie teksty niektórych użytkowników forum że np. mam sobie jechac do Irlandii, Anglii czy gdziekolwiek indziej. Mam prawo tu wyrazić swoją opinię i swoje zdanie - po to jest forum - i teksty typu że ci co narzekają są polskimi marudami można wsadzi sobię w pupe. W Chinach prosze bardzo, tu mamy demokrację i wolność słowa. Jeśli ktoś zapewnia że sprzedaje samochód w pełni wyposażony, po czym po zakupie okazuje się że nie zamontowano kierownicy - sorry, coś jest nie tak. W dodatku pamiętam wydanie firmy CD-Projekt pierwszej części tej gry w podobnej cenie i śmiem twierdzić że EA oszczędziło nieco na tym wydaniu, bo poprzednie (chociażby bardziej dokładna, kolorowa instrukcja, czy BOX na 2x DVD zamiast koperty) było lepiej dopracowane. Powtórzę też, że jak zwykle kłaniam się nisko przed autorami gry - firmą BioWare - ludzie odwalili kawał dobrej roboty, ME2 jest poprostu rewelacyjne. Mam nadzieję, że ten post nie wyleci do kosza tylko dlatego że nie jest po myśli polskiego oddziału firmy Electronic Arts.
  • 01-30-2010 20:36 W odpowiedzi na

• BioComp
    • Brak oceny
    • Data dołączenia10-15-2009
    • Posty4
    • Punkty15

AP. Zapomnialem dodac, że z porównaniem z wersja angielską, w Polskiej nie czuje się odczuć, wszystkie postaci wyglaszaja swoje kwestie "bezpłciowo" - są poprostu czytane - a nowy Polski Shepard brzmi jak lektor z reklamy a nie postać z krwi i kości. Pan Łukasz Nowicki idealnie mógłby wcielić się w rolę lektora reklamującego Mass Effect 2 w reklamie, ale nie jako Shepard. Kwestie sa czytane bez jakichkolwiek emocji - to jest powód, dla którego chetnie zmienił bym wersję językową audio na angielską.
  • 01-30-2010 20:57 W odpowiedzi na

• Kaosik
    • Brak oceny
    • Posty3
    • Punkty35

Witam

Muszę przyznać że z wielkim bólem przygladam sie w jaki sposób moderatorzy polskiej spolecznosci electronics arts traktują swoich użytkowników. W glowie mi się nie mieści jak można na tak mocno ugruntowane i oczywiste problemy  odpowiadać w sposób: "więc jeżeli tak nie lubisz Swojego ojczystego języka to nie masz co tutaj robić. Wsiadaj w pierwszy samolot i leć za granicę." czy też "Więc problem rozwiązany, wystarczy robić zakupy w zagranicznych sklepach.".Jest to nie tylko nie profesjonalne i ( moim zdaniem ) "gowniarskie" zachowania ale tez swiadczy o poziomie jaki reprezentuje dzieki takim dzialaniom portal. Czuje się w pełni Polakiem i mam pełne prawo grać w Mass Effect 2 w wersji jakiej bedę sobie życzył jak i mam prawo  kupować tam gdzie będę uważał to za stosowne. 

Wracając do dyskusji podjętej w wątku. Chciałbym zauważyc ze gra w zapowiedziach miala byc wydana w dwóch wersjach językowych Polskiej i Angielskiej. W róznych sklepach można było składać preordery na wlasnie taką wersje. Jednak finalnie okazało się że wersji Eng nie bedzie. Na tym forum przez moderatora zostało zauważone ze wystarczy podmienic/zmodyfikowac jeden plik by móc miec wersję Angielską. Skoro uruchomienie Angielskiej wersji jezykowej jest tak proste to czemu nie zostało to umożliwione w instalatorze przez Polskiego wydawcę. W końcu to by gry nie zuborzylo a moim zdaniem nawet zwiekszyło jej wartosc. Daje to dużo do myslenia ( Wszystkie Pliki wersji orginalnej sa na plytach Polskiego wydania jednak wersja ta jest nie udostepniona - dla mnie - zablokowana ). Dodam ze wersja kolekcjonerska wydana w Polsce jest w języku Polskim i Angielskim. Co do samej jakosci Wersji rodzimej I orginalnej jestem zwolenikiem stwierdzenia ze o gustach sie nie dyskutuje,  Jednym może się podobać innym nie. Rozumie dużą dozę miłości do swojej ojczyzny i wychwalania wszystko co jest nasze. Ja jednak wychodzę z założenia ze jeżeli znam język w którym gra pierwotnie zostal wydana to staram sie w tym języku grac. Bardzo cieszę się że osoby nie znajace angieslkiego bedą miały szansę w pełni delektować się grą z jej zrozumieniem dzieki wlasnie polskiej wersji jezykowej.

Jeszcze raz apeluje do moderatorow o wiecej dystansu i zrozumienia, kazdy ma prawo do swojej wypowiedzi nie ważne jak mocno krytyczna ona jest wobec oficjalnego stanowiska Ea. Nie trzeba takich osób obrażać sugerując im brak "Polskości"

Zycze wszystkim wspanialej zabawy jako ze gra jest naprawde jedna z najlepszych i najabrdziej niesamowitych produkcji ostanich lat.

• 01-30-2010 22:18 W odpowiedzi na

• TapionPL
    • Brak oceny
    • Posty5
    • Punkty40

Kaosik, a skąd masz info, że wersja kolekcjonerska ma wersję ENG? Jesteś tego pewny? Z tego co wiem to wszystkie wydania pudełkowe są tylko w PL...
  • 01-30-2010 23:08 W odpowiedzi na

• Kaosik
    • Brak oceny
    • Posty3
    • Punkty35

Tak przynajmniej wynikałoby z informacji na www.empik.com.

Co do samej lokalizacji odnalazłem dośc ciekawy filmik porównujący wersje polska i angielska. Bedzie to chyba najlepszy sposób by wyrobić sobie zdania

Klik tutaj

• 01-30-2010 23:13 W odpowiedzi na

Kaosiku, mój drogi - zacznijmy od tego, że żadne z przytoczonych przez Ciebie słów nigdy nie zostało napisane przez, któregoś z moderatorów forum Społeczności EA. Ich autorem jest DjSebaPL, który nie należy do zespołu...

DjSebaPL - Powiedz mi, skąd w Tobie tyle jadu do osób, które mają prawo poczuć się oszukani przez firmę EA Polska? Nie możesz kategoryzować ludzi. Zrozum, że jedni lubią polski dubbing, natomiast inni uważają go za nieudolny i wolą słyszeć angielskich aktorów. Musisz zrozumieć, że klient powinien mieć prawo wyboru pomiędzy polskim dubbingiem, lokalizacją kinową lub pełną angielską wersją językową. Czy pojęcie tolerancji jest Ci kompletnie obce?

Pozdrawiam,
    Łukasz.

Strona 1 z 4 (46 pozycje) 1 2 3 4 Dalej >